Inktober 2018: En masse tegninger og kun lidt panik

I år deltog jeg for første gang i konceptet #inktober på Instagram. Det er en udfordring, der handler om at tegne hver dag i oktober. De seneste par år har jeg fulgt interesseret med i forskellige kunstere og andre tegneglade menneskers Inktober-opslag på Instagram, og jeg var super klar på selv at tegne med i år.

Nu er det lidt over måned siden tegneprojektet sluttede, og jeg har endelig samlet nogle tanker herunder om min daglige tegneproces og om det gode og udfordrende ved at tegne hver dag. Nederst i indlægget giver jeg et par gode råd om at tegne for sjov baseret på min oplevelse med Inktober.

Se mine 31 Inktober-tegninger på min engelske blog Wordsanddoodles

Tænke, tænke, tænke, tegn! 

Hver tegning i Inktober er baseret på et inspirationsord (engelsk: “prompt”). Jeg valgte at følge de officielle prompts fra kontoen @inktober. Alle mine Inktober-doodles er tegnet med sort pen oven på en blyantskitse. Nogle af dem farvelagde jeg med tusch, hvis jeg havde god tid. Normalt hopper jeg direkte til kuglepennen og tegner ikke en skitse, og så tegner jeg til gengæld flere versioner af samme tegning og vælger den bedste. Men jeg ville gerne have alle mine endelige tegninger i samme notesblok, så jeg har kun én tegning pr. dag, og skitsen var en hjælp til ikke at klatte for meget rundt i det.

Efter de første par dage var jeg lidt tilfældigt kommet ind i et “mad og drikke”-tema, som jeg valgte at fortsætte. Jeg kan se at jeg afveg fra temaet tre dage i løbet af måneden (7. oktober (min fødselsdag): “exhausted” –  23. oktober: “muddy”29. oktober: “double”).

Jeg prøvede så vidt muligt at sætte mig og tegne lidt tidligt på dagen, inden jeg havde set for mange andre tegninger i #inktober-feedet, så inspirationen mest kom fra mit eget hovede. Og så ved jeg af erfaring at jeg arbejder bedre om dagen end om aftenen, når jeg skal producere noget (tekst, tegninger, rugbrød, you name it). Jeg brainstormede nogle gange et par dage frem, men tegnede ikke de endelige tegninger på forhånd.

Udfordringer i udfordringen

Overordnet havde jeg en virkelig god oplevelse med at tegne hver dag til #inktober. Nogle dage behøvede jeg bare 2 minutters brainstorm før jeg tog tegneblokken frem. Andre dage skulle jeg virkelig vride en idé ud af min hjerne. Begge dele var god træning, både for min hjerne og min tegnehånd. Samtidig var det nogle dage den største udfordring at afsætte tid og mental ro til at sidde og tegne.

På den officielle Instagram @inktober var der masser af opmuntring løbende, og reminders om at man ikke behøver gøre udfordringen færdig – og det hjalp mig faktisk. Bare man tegner lidt og udfordrer sig selv, er det sejt. Men jeg ville helst ikke give op efter at have tegnet hver dag den første halvdel af måneden, så jeg kørte på!

Især de sidste 7-10 dage var det svært for mig at finde inspiration og tid til at tegne, og jeg måtte udskyde et par tegninger til næste dag. Jeg var klart mest tilfreds de dage, hvor jeg fik lavet en god tegning, som jeg selv kunne grine lidt af og følge med i de likes der kom ind på Instagram resten af dagen.

Hver dag i oktober kiggede jeg på en masse af andre folks tegninger på #inktober og #inktober2018, og det var meget inspirerende at se forskellige tegnestil og fortolkning af dagens ord. Flere af de tegnere som lavede nogle gode Inktober-tegninger har jeg valgt fortsat at følge på Instagram. Den dag ordet var “precious” vidste jeg med det samme, at jeg ville tegne uhyggelige Gollum fra Ringenes Herre, og jeg var også sikker på, der ville være andre tegninger af ham (hvilket viste sig at være rigtigt). Min egen tegning endte med et creepy selvportræt.

 

Tips om at tegne for sjov:

Jeg har tegnet for sjov hele mit liv, men aldrig før så organiseret som i årets Inktober. Her er mine tips til at komme i gang med at tegne for sjov, baseret på mine oplevelser med Inktober:

1. Brug en ordliste eller et tema

Det kan være rigtig rart at have et tema eller specifikt ord at tegne efter for at få noget ned på papiret. Rammen “mad og drikke” gjorde det nemmere for mig at finde på en konkret idé hver dag. Vælg evt. de 3 mest inpirerende ord fra årets officielle Inktober-ordliste og tegn noget derfra. Eller vælg et ord blindt ved at pege med lukkede øjne!

2. Del også de “grimme” tegninger

Jeg deler ofte kun de tegninger på min blog som jeg synes er gode, og jeg har (virkelig, virkelig) mange stakke papirer og Illustrator-filer på computeren, som aldrig bliver delt. Det kan være fint at vælge sine bedste ting ud, men Inktober-udfordringen motiverede mig til at dele noget hver dag, også selvom jeg ikke var helt tilfreds. Det kan være befriende at opføre sig som en 4-årig, der tegner en skæv cirkel, siger “Det er en flot bi!” og stolt viser den til alle.

3. Tegn i én samlet blok

Jeg valgte at tegne alle mine tegninger på papir i den samme blok og uden efterfølgende digital redigering (som jeg ellers ofte bruger). Jeg havde skitser ved siden af, men de endelige tegninger er samlet ét sted, som det nu er ret sjovt at bladre igennem.

Den samlede blok gav et ekstra krav om koncentration, hvis man samtidig ikke giver sig selv lov til at rive sider ud af blokken og tegne forfra. Det giver et vist pres om at undgå store, klattede fejl. Omvendt var det en mulighed for at få delt nogle tegninger, der var lidt sjuskede i kanterne og prøve at være ok tilfreds med det. (Se tip #2)

Tak fordi du læste med om mine oplevelser med Inktober. Forhåbentlig kan det inspirere dig til at tegne noget i dag eller måske deltage i Inktober næste år.

Se flere af mine tegninger ved at følge min engelske blog Wordsanddoodles på WordPress eller Instagram.

Udgivet i blog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.